Hoe maak ik het beste mijn badkamer duurzaam en plasticvrij?
Iedereen zal het herkennen. Aan goede intenties geen gebrek, maar in de praktijk blijkt het soms lastig om duurzame stappen te zetten. En aangezien deze website vooral gefocust is op duurzame shampoos en een duurzame badkamer in het algemeen, publiceer ik vandaag een blog over hoe je het beste de badkamer duurzaam en plastic vrij kan maken. Hoe pak je het aan, en waar moet je aan denken? En hoe zorg je er voor dat je de stappen ook structureel blijft maken, en dus niet alleen een eenmalig effect creëert? Allerlei vragen die aan bod zullen komen, zodat je met een gerust hart de stap naar een duurzame en plasticvrije badkamer kan maken, en je steentje kan dragen aan het voorkomen van plastic soep.
Welke onderdelen zou je naar kunnen kijken?
De badkamer is helaas een klassieke plek waar veel niet duurzame producten te vinden zijn, vaak in combinatie met plastic. In allerlei soorten cosmetica komen we tal van ongewenste ingrediënten tegen, om nog maar te zwijgen van de hoeveelheden single use plastic verpakking. Ook zie je vaak dat er veel producten liggen die niet of nauwelijks gebruikt worden.
1. Het reduceren van het aantal producten
In veel Nederlandse badkamers kom je een enorme berg aan producten tegen: Douchegels, shampoos, conditioners, scheerschuim en scheermessen, tandenborstels, tandpasta en flosdraad, lenzen en lenzenvloeistof en ga zo maar door. De lijst lijkt wel eindeloos. Daarbovenop kom dan nog het feit dat deze producten vaak meerdere keren voor komen. Ééntje voor jou, en eentje voor je partner, huisgenoot of kind.
Hoewel dit vaak voortvloeit uit de beste intenties, is dit allesbehalve duurzaam. Het is zelfs vervuilend, slecht voor het milieu, en bovendien duur en ontzettend lelijk. Wat zou je hier dan aan kunnen doen?
Laten we beginnen met de makkelijkste stap:
Probeer waar mogelijk eens om het aantal producten te verminderen. Dus geen eigen fles meer per persoon, maar probeer eens wat vaker hetzelfde product te gebruiken. Veel shampoos zijn ook te gebruiken als bodywash, en enkele producten zijn unisex. Een goed voorbeeld kunnen we halen uit de Scandinavische landen. In Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland zie je al jaren een trend van minimalistische badkamers met zo min mogelijk spullen of producten. Bij mij sloeg deze trend ook aan, en het inspireerde mij om mijn badkamer ook aan te pakken. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik nu elke dag in een frissen en duurzame omgeving mijn dag begin.
Daarnaast is het raadzaam om eens te kijken naar vergeten maar halfvolle flessen. Dit zijn bijvoorbeeld de shampooflessen die al lange tijd ergens in een hoekje liggen, terwijl je ze waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken. Dit zijn vaak cadeaus of geschenken geweest, of gewoon een product dat niet meer helemaal bevalt. Mijn advies zou zijn om ze alsnog te gebruiken totdat ze op zijn, en om ze vervolgens niet meer aan te schaffen.
Op die manier verminder je op relatief makkelijke manier de hoeveelheid plastic flessen in de badkamer. Vervolgens kan je verder bouwen op dit goede gevoel door naar de volgende stap te gaan in het verduurzamen van de badkamer: Het vervangen van single use producten.
2. Het vervangen van single use producten
Als tweede onderdeel van het verduurzamen van je badkamer zou je eens kunnen kijken welke producten je slechts een aantal keer gebruikt voordat je ze weggooit. Waar kan je het snelst resultaat bereiken?
Zelf kijk ik altijd het eerst naar de single use producten: de wegwerpscheermesjes bijvoorbeeld, die je hoogstens een paar keer gebruikt voor ze weggegooid worden.
Er zijn veel aanbieders die duurzame scheermesjes aanbieden. Deze zijn herbruikbaar, en zorgen op de lange termijn voor een flinke verlaging van de afvalberg. Hier krijg je ook het voordeel van stap 1, want wees eens eerlijk: hoe vaak heb je wel niet half gebruikte scheermesjes rond slingeren? Met een éénmalige kleine investering in een duurzaam en herbruikbaar scheermes sla je dus direct twee vliegen in een klap.
Daarna zou je eens kunnen kijken naar het vervangen van single use producten die iets langer mee gaan: shampoos en douchegels bijvoorbeeld. Ook dit zijn producten die je slechts een aantal keer kan gebruiken voordat ze weggegooid worden.
Tal van duurzame alternatieven zijn hiervoor te verkrijgen. Zo zijn er een aantal aanbieders van shampoobars, of nog beter: sommige aanbieders hebben shampoos en douchegels in de vorm van een oplosbaar poeder, die je thuis zelf kan mixen met water uit de kraan. Zo ga je het vervoer van water en de daarbij komende C02 uitstoot tegen, en kan je daarnaast je fles ongelimiteerd blijven navullen met poeder en water.
Je ziet dat deze stap vooral focust op het verkleinen van de hoeveelheid afval die je gebruik met zich meebrengt. Nu je het aantal producten hebt weten te verminderen, en de hoeveelheid single use verpakking drastisch naar beneden hebt kunnen halen, is het tijd voor de volgende stap. De stap naar het beteren van de inhoud van de producten.
3. Het verduurzamen van de inhoud van de producten
Wees eens eerlijk naar jezelf; hoe vaak heb je echt op de inhoud gelet van de cosmetica in de badkamer? Wist je bijvoorbeeld dat de producten van de grote merken als Dove, Andrélon, Nivea en Head & Shoulders vaak enorm milieu onvriendelijk zijn? En dat ze regelmatig vol zitten met microplastics die achterblijven in het doucheputje, het riool of op je huid? Je kan je voorstellen wat de lange termijn klimaat impact hier van is.
Gelukkig volgen steeds meer Nederlanders het goede voorbeeld door bewust hun keuze te maken. Als laatste stap in dit belangrijke proces raad ik aan om eens goed naar de inhoud van je bodywash of shampoo te kijken. Als je stap 1 en 2 goed doorlopen hebt durf ik te wedden dat de verduurzaming van je badkamer verslavend is gaan werken. Het zou daarom geen grote moeite meer moeten kosten om deze laatste stap ook goed te volbrengen.
Om te beginnen; kijk eens naar alle producten met (micro)plastics, en ban ze uit. Online is er een hele boel informatie beschikbaar over de ingrediënten en impact van jouw favoriete shampoo of bodywash. Vaak zijn er vervolgens allerlei soortgelijke duurzame alternatieven te vinden, die (ongeveer) dezelfde functionaliteiten bieden, maar wél duurzaam verantwoord zijn.
Vervolgens zou je deze stap kunnen herhalen en de producten kunnen testen op de volgende criteria:
- Is het diervriendelijk en/of vegan?
- Wat zijn de (schadelijke) effecten van de ingrediënten?
- In welk land is het product geproduceerd?
- Is het product van een grote keten, of juist van een kleiner (lokaal) bedrijf?
4. Het bestuderen van de logistieke keten achter het product
Als bonusoefening zou je kunnen kijken naar de logistieke keten achter het product. Hoe is het product gemaakt? Is dit binnen de EU gemaakt, of komt het uit een Aziatisch land? Je kan de inschatting zelf maken: wanneer het uit een Aziatisch land komt is het nog maar de vraag of de productie mensen hier een eerlijke boterham aan verdienen. Daarnaast betekent het hoe dan ook dat de producten van ver moeten worden verscheept. Dit is natuurlijk absoluut niet duurzaam, en daarom ben ik zelf altijd fan van producten die dichtbij huis gemaakt zijn. Nederland is natuurlijk maar een klein land, en daarom hou ik zelf de vuistregel aan dat mijn producten uit de Europese Unie moeten komen. Dan ben ik er zeker van dat ik nog steeds uit een ruim assortiment kan kiezen, en tegelijkertijd dat er niet onnodig veel vervuilend transport aan te pas komt.
Tot slot
Je ziet, er komen een heleboel dingen kijken bij het verduurzamen van de badkamer. Hoewel het natuurlijk super is als iedereen alle stappen doorloopt, helpt het al als je slechts een paar van de stappen succesvol afrondt. Elke duurzame stap die wordt genomen, draagt namelijk bij aan een betere wereld, een gezond klimaat en een goed gevoel!
Toch garandeer ik je dat het verduurzamen van je badkamer, en daarna de rest van je huis 😉 verslavend werkt. Daarom adviseer ik simpelweg om gewoon te starten bij stap 1. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt gaat de automatische piloot aan, en heb je in een mum van tijd de stappen doorlopen. Geloof me: je krijgt er een opgeruimde badkamer voor terug, en het verminderen van je footprint geeft een erg goed gevoel. Op die manier spring je elke dag weer met een gerust hart onder de douche, en wil je ooit meer anders!
www.duurzameshampoos.nl | Gepubliceerd op 22-09-2022| Trefwoorden: duurzame badkamer. Plasticvrij. Scandinavische badkamer. Plastic soep. Persoonlijke verzorging.